Interview met Mariëlle

Wanneer ben je ten huwelijk gevraagd en waar?

Op de dag dat we 10 jaar samen waren, kwam DE vraag. Met een grote bos rozen én 2 witte, omdat we binnen 2 jaar wilde trouwen. Dezelfde avond werd min of meer “besloten” dat het Italië werd, en dat het precies binnen de 2 jaar viel:  6 september 2014 zijn we getrouwd.

Waarom hebben jij en je partner ervoor gekozen om in Italië te trouwen?

Ik wilde van kleins af aan altijd al een romantische bruiloft met alles er op en eraan. Mijn man zou het graag klein en intiem houden. Toen werd het al snel een romantische bruiloft met een klein gezelschap in het land waar we allebei verliefd op werden.

Onze eerste vakantie echt met zn 2en was naar Italië. De manier van leven, omgang met mensen, ontspannen sfeer, de vriendelijkheid van de mensen, het lekkere eten, de koffie, de wijn.  Het klopt daar voor ons.

Wanneer ben je getrouwd?

6 september 2014

Waar in Italië ben je getrouwd (plaats + locatie)?

Villa la Farfalla in Pietralunga (We zijn getrouwd in het restaurant van het dorpje)

Is er een reden dat je voor deze plek in Italië hebt gekozen of heb je gekozen voor de locatie die het beste bij jullie paste?

We zijn op zoek gegaan naar een plek waar we het hele weekend met onze gasten konden blijven (dus voldoende slaapkamers), waar we aan een lange tafel buiten konden eten én waar een zwembad was. Vanaf het moment dat we na een lunch, een rondleiding en een fijn gesprek bij de Villa weggingen wisten we dat het die plek zou worden. (Het klinkt zo heel zoet en cliché als ik het opschrijf maar het klopte gewoon!)

Hebben jullie een weddingplanner in de arm genomen? Zo ja, wie?

Miranda Grimbergen van Villa la Farfalla heeft ons heel erg goed en fijn geholpen met alles regelen en organiseren. Ze spreekt zowel Nederlands als Italiaans dus ideaal.

Hoe zag jullie dag/weekend eruit qua planning?

We waren er zelf al een paar dagen eerder, op donderdag kwamen onze fotografen, en enkele familieleden die hielpen met voorbereiding en aankleding. Op vrijdagmiddag kwamen onze gasten aan – eind van de middag zijn we begonnen met een borrel en hebben we gegeten met z’n allen.

Zaterdagochtend kon iedereen zich op eigen manier en tempo voorbereiden. We zaten met veel vrouwen in de keuken van een van de bijgebouwen waar de kapper kwam om haren en make-up te doen. Een bijzondere sfeer met twee Italiaanse kappers en een keuken vol dames.

Om 11 uur zijn we met z’n allen naar het dorp vertrokken voor het huwelijk. We liepen door de straten van het dorpje naar het dorpsplein en er kwamen Italiaanse gezinnen naar buiten om te klappen en geluk te wensen. De ceremonie vond plaats in het restaurant van het dorpje (omdat we alleen een ceremonieel huwelijk hadden mocht het niet in het gemeentehuis). Mijn vader gaf me weg, we hadden speeches in het Nederlands van familie, en “ons verhaal” werd in het Italiaans vertelt en in het Nederlands vertolkt voor de gasten.

Na het huwelijk hebben we geproost op het terras met uitzicht op de heuvels.

‘s Middags buiten geluncht bij de villa – waarna er voor iedereen vrije tijd was. Er zijn mensen een dutje gaan doen, gaan zwemmen of gaan wandelen.

Eind van de middag zijn wij nog foto’s gaan maken in het gouden zonlicht uurtje. We hebben de dag afgesloten met een diner. De avond/nacht eindigde met de (lege) flessen limoencello op tafel.

Zondagochtend hebben we een afsluitende brunch gehad met alle gasten.

Ben je voor de Nederlandse of Italiaanse wet getrouwd en waarom?

Voor de Nederlandse wet. We hadden in NL al een geregistreerd partnerschap, en omzetting kan alleen in eigen gemeente. Ook werd een partnerschap niet erkend in Italië, en De rompslomp van dan eerst scheiden, dan alle papieren opsturen, etc. leek ons te veel van het goede dus we hebben ons partnerschap in NL laten omzetten (gewoon op een vrijdagochtend met z’n 2-en). In Italië was de loco-burgemeester bereid ons (ceremonieel) te trouwen, behalve dat het dus daarom niet in het gemeentehuis kon, maakte het voor ons niet anders.

Hoeveel gasten waren er uitgenodigd?

25

Welke kosten namen jullie voor jullie rekening en welke kosten waren voor de gasten?

Wij hebben alles betaald vanaf aankomst vrijdag tot vertrek op zondag.

Kun je een indicatie geven van wat jullie bruiloft in Italië gekost heeft?

Rond de €10.000 – exclusief kleding die we cadeau hebben gekregen.

Hoeveel dagen ben je in Italië gebleven? En jullie gasten?

Wij waren zelf een week bij de villa (een paar dagen voor en een paar dagen na ons huwelijk).

We zijn daarna nog een paar dagen naar de kust gegaan als “mini-huwelijksreis”.

Voor de gasten was het heel verschillend, een aantal hadden er vakantie voor/ of na gepland, een aantal zijn alleen voor het weekend gekomen.

Hebben jullie ook nog een feest gegeven in Nederland?

Nee.

Nog een tip:

– Wij hebben veel decoratie/aankleding zelf geregeld en meegenomen. Op onze locatie was er heel veel mogelijkheid om het zelf aan te kleden. Twee tantes hebben daar (ook op de dag zelf) bij geholpen, zodat we dat die dag zelf niet hebben hoeven doen.

– Wij hebben er voor gekozen fotograven uit NL mee te laten komen, daar heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad! Zij zijn er ook het hele weekend bij geweest en waren daardoor onderdeel van de bruiloft en onze gasten.

Foto's van de bruiloft